Sivut

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kasvintunnistusapua?

Kaksi päivää olen miettinyt. Miettinyt, mitä ottaa ja mitä jättää kivikosta. Pari kottikärryllistä kippasin jo kompostiin, että ne on nyt mennyttä, mutta mitäs nämä ovat?

1. Tämä on vissin joku mehitähti? Hopeanharmaat lehdet.


Ja tässä juuri puhkeamassa kukkaan.


2. Seuraavat kaksi veikkaisin kamtsatkanmaksaruohoksi - vaikka ylemmässä on kyllä soikeammat lehdet kuin alemmassa. Mitä muita tuon näköisiä keltakukkaisia maksaruohoja on? Leviää muuten ihan hulvattomasti.


3. Numero kolme lienee suikeroalpi. Kukkia ei vielä yhtään ole, mutta muistelen viime kesältä, että olivat keltaisia. Meinasi raukka tukahtua jo vuohenputken jalkoihin.

4. Joku toinen mehitähti.


5. Variksenkello?


6. Ei mitään havaintoa. Rikkaruoho? Kuvassa siis nuo kaksi alinta oikealla ja vasemmalla...


7. Tämä voisi olla harmaa-ajuruoho. Vaaleanvioletteja kukkia tulee tommoseen terttuun paljon ja pienet vähän hopeiset lehdet.

 8. Tähtimäiset lehdet ja pieniä valkoisia kukkia. Hentoinen kuin aavistus koko kasvi.


9. Hopeahärkki. Intoutui kasvamaan valtoimenaan, kun rankalla kädellä vähensin sitä keväällä.


10. Joku luikerteleva kasvi, vähän niin kuin suikeroalpi, mutta karvaiset lehdet. Kukka oli pieni violetti, en muistanut kuvaa napata niistä. Viimeisimpien tietojen mukaan olisi siis rohtotädyke.


11. Joku tuntematon kukkanen. Patjarikko kaiketi.


12. Ruskolilja.


12 kommenttia:

 1. vaude, siinäpä muutamia lajikkeita! ihastuttavia, harmi vaan kun en tunnista varmaksi muita kuin suikeroalpin.. :D (Leena tunnistais noita mehikasveja aika hyvin varmastikin.. ;))

  VastaaPoista
 2. 8. Oisko Kaukasian pitkäpalko.. saman sorttinen se ainaki on, mutta olikohan siinä Kaukasian mallissa isommat kukat.. Tykkää vaatimattomasta ja aurinkoisesta paikasta. Isälläsi on ollut sitä. -Maria

  VastaaPoista
 3. Kiitos avustanne. :)

  Maria: Sitä Kauaksian pitkäpalkoa taitaa olla yhdessä toisessa paikassa, jos oikein tunnistin. Tuo 8. ei varmaan oo sitä.

  VastaaPoista
 4. Oisko 11 Patjarikko, mulla samannäköistä vaaleanpunakukkaisena.... 12:sta sanoisin et Ruskolilja. Joskus joku sanonut et Kissankellossa on yksi kukka yhdessä varressa, variksenkellossa useampi kukka. Muuten samannäköiset...
  t.Jossu Rovaniemeltä. :)

  VastaaPoista
 5. Joo. 11 vois hyvinkin olla patjarikko. Kiitos vihjeestä! Mitäköhän eroa keisarinliljalla ja ruskoliljalla on? Tuo mun on ehkä 30 cm korkea ja meillä kotona oli joskus muinoin saman näköistä, mutta se oli metrin korkuista...

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Ahaa, tämä on humala. Kiitos tunnistuksesta! Se kukkii nyt parhaillaan ja on todella kaunis.

   Poista
  2. Kävin tarkistamassa kivikosta, niin ei se ollutkaan niittyhumala. Niittyhumalaa kasvaa kyllä nurmikolla...Nyt kun se kukka kukkii, niin veikkaisin, että se on harmaa-ajuruoho.

   Poista
 7. Liljojen eroista... mulla kukki keisarinpikarililja toukokuussa, sillä on kyllä samanväriset kukat mutta ne nuokkuu alaspäin. Ruskoliljan kukat on pystyt, ja se tekee varteen lehtihankoihin semmosia mustia palleroita (itusilmuja?) joista sitä voi lisätä.

  VastaaPoista
 8. Okei. Sitten nuo on ruskoliljoja. Ai, niistä mustista palleroista voi lisätä niitä! Täytyypä selvittää, miten. Kiitos neuvosta! :)

  VastaaPoista
 9. 10 on rohtotädyke.. :) Voi apua missä päin maailmaa sitä heitellään kivikkokasveja kompostiin? Täällä niitä taas tarvittaisiin ja paljon. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minähän saan tänä kesänä selvitettyä kaikki kasvit, kun älysin kysyä teiltä arvon lukijat! Ensin heitin kasapäin kasveja kompostiin, kun halusin jotakin muutakin kasvamaan ja nyt suurennuslasilla käyn tutkimassa, josko joku uusista olisi tehnyt jonkun verson. Onhan tää vähän hullun hommaa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)